Hírek


A 2022. Év Német Autója: a Hyundai IONIQ 5 az „Új energia” kategória győztese


  • A Hyundai IONIQ 5 elnyerte a 2022. Év Német Autója díjat „Új energia” kategóriában
  • Az IONIQ 5 kategóriagyőzelmével biztosította helyét az Év Német Autója verseny döntőjében
  • A Hyundai IONIQ 5 olyan típusokat győzött le a megmérettetésen, mint a BMW iX vagy a Mercedes-Benz EQS


A 2022. Év Német Autója: a Hyundai IONIQ 5 az Új energia kategória győztese


Offenbach, 2021. október 27. – Alighogy piacra lépett, máris igazi nyertes: a Hyundai IONIQ 5 a 2022. Év Német Autója verseny „új energia” kategóriájának győztese. A tisztán elektromos kompakt szabadidőjármű kategóriagyőztesként automatikusan bejutott a GCOTY döntőjébe, ahol a „kompakt”, „prémium”, „luxus” és „sport” kategóriák győzteseivel mérkőzik meg. A végső győztest 2021. november 25-én hirdetik ki.

A GCOTY díjak nemzetközi szakmaiságú autós újságírókból álló, 20 tagú zsűrije az év legfontosabb autóipari újdonságait teszteli és értékeli, figyelembe véve azok szolgáltatásait, piaci relevanciáját, valamint jövőbeli létjogosultságát.

„Az IONIQ 5 új korszakot vezet be a Hyundai történetében: a modell márkánk legelső típusának, a Pony-nak a génjeit újraértelmezve tiszteleg gyökereink előtt, így hordozva át a márkát a jövőbe.” – mondta Luc Donckerwolke, a Hyundai Motor Group vezető formatervezője. “Ez az első Hyundai, amelyet belülről kifelé haladva terveztünk, köszönhetően az új, kifejezetten elektromos járművekhez fejlesztett elektromos, globális moduláris platformból adódó, innovatív, sík padlónak. Az IONIQ 5 által elnyert ’Új energia’ díj fényesen bizonyítja, hogy a Hyundai olyan járműveket tervez és épít, amelyek az elektromos mobilitás minden állomásán gondjukat viselik ügyfeleinknek.”

Az IONIQ 5 összhatásában nem csak az Év Német Autója zsűrijét győzte meg, olyan versenytársak fölé emelkedve, mint a BMW iX vagy a Mercedes-Benz EQS, de a vásárlók körében is rendkívül népszerűnek bizonyult. A várakozások szerint a modell októberben minden eddiginél nagyobb számban találhat gazdára Németországban.

IONIQ 5: az elektromos mobilitás új korszaka

Az IONIQ 5 a Hyundai új, tisztán elektromos IONIQ márkájának az első típusa. A modell a Hyundai Motor Group kifejezetten akkumulátoros elektromos járművekhez kifejlesztett E-GMP elektromos, globális moduláris platformjára épül. Az E-GMP-nek köszönhető az IONIQ 5 nyújtott tengelytávja és különleges arányai.

Az IONIQ 5 kétféle akkumulátor-kapacitással – 58 kWh és 72.6 kWh –, illetve össz- vagy hátsókerék-hajtással rendelhető. A Hyundai kompakt szabadidőjárműve konfigurációtól függően akár 225 kW rendszerteljesítményt kínál, a két feltöltés között megtehető legnagyobb távolság pedig akár 481 kilométer (WLTP norma szerint).

A szegmensben egyedülálló az elektromos szabadidőjármű 800 voltos fedélzeti elektromos hálózata, amelynek köszönhetően mindkét akkumulátor-verzió 18 percen belül tölthető 10-ről 80%-ra (villámtöltő használatával.) Ezen túlmenően az IONIQ 5 járműből-a-fogyasztóra (Vehicle to Load, V2L) technológiája révén az ügyfelek szabadon működtethetnek vagy tölthetnek a járműről bármilyen elektromos berendezést, a hordozható számítógépektől kezdve az elektromos rollerekig.

„Az IONIQ 5 az ’új energia’ kategóriában aratott győzelmével továbbjutott az Év Német Autója verseny döntőjébe. Ez fényesen bizonyítja, hogy tisztán elektromos kompakt szabadidőjárművünk a piac első számú ajánlata.” – mondta Andreas-Christoph Hofmann, a Hyundai Motor Europe marketingért és termékekért felelős alelnöke. „Az IONIQ 5 a Hyundai villamosítási stratégiájának kulcsfontosságú eleme. A modell újabb sikere még inkább kihangsúlyozza a vállalat emissziómentes mobilitás terén mutatott erősségét.”

Mostani GCOTY győzelmével tovább gyarapodott az IONIQ 5 elismeréseinek hosszú sora.

Az IONIQ 5 az „Év Német Autója” díját megelőzően számos egyéb kitüntetésben és elismerésben részesült már Európa-szerte.

Az Auto Express júliusban az „Év Autójának” kiáltotta ki az IONIQ 5-öst, amely „formavilágát, minőségét és élvezetes vezethetőségét tekintve minden elvárást felülmúl.” A brit kiadvány emellett a „Kompakt cégautó”, a „Prémium villanyautó”, valamint a „Formatervezési díj” kategóriákban is elismerte a modell kvalitásait.

A IONIQ 5 a 2022. évi Carbuyer Best Car versenyen az „Év legjobb cégautója” és az „Év legjobb családi villanyautója” címeket is megszerezte. Mindezeken túlmenően a 2021-es News UK Autós díjátadóról az „Év legjobb formatervű autója” és az „Év mobilitási innovációja” címekkel távozott az IONIQ 5.

Jogi nyilatkozat: IONIQ 5 CO2- és károsanyag-kibocsátási információk

  • Vegyes ciklusú energiafogyasztás, Hyundai IONIQ 5, 58 kWh (19” könnyűfém keréktárcsák), 2WD, 16,7 kWh/100 km; Vegyes ciklusú CO2-kibocsátás, g/km: 0 (WLTP)
  • Vegyes ciklusú energiafogyasztás, Hyundai IONIQ 5, 58 kWh (19” könnyűfém keréktárcsák), 4WD, 18,1 kWh/100 km; Vegyes ciklusú CO2-kibocsátás, g/km: 0 (WLTP)
  • Vegyes ciklusú energiafogyasztás, Hyundai IONIQ 5, 72,6 kWh (19” könnyűfém keréktárcsák), 2WD: 16,8 kWh/100 km. Vegyes ciklusú CO2-kibocsátás, g/km: 0 (WLTP)
  • Vegyes ciklusú energiafogyasztás, Hyundai IONIQ 5, 72,6 kWh (20” könnyűfém keréktárcsák), 2WD: 17,9 kWh/100 km. Vegyes ciklusú CO2-kibocsátás, g/km: 0 (WLTP)
  • Vegyes ciklusú energiafogyasztás, Hyundai IONIQ 5, 72,6 kWh (19” könnyűfém keréktárcsák), 4WD: 17,7 kWh/100 km. Vegyes ciklusú CO2-kibocsátás, g/km: 0 (WLTP)
  • Vegyes ciklusú energiafogyasztás, Hyundai IONIQ 5, 72,6 kWh (20” könnyűfém keréktárcsák), 4WD: 19,0 kWh/100 km. Vegyes ciklusú CO2-kibocsátás, g/km: 0 (WLTP)