Hírek


A világelső elektromos Urban Air Port® elnyerte a brit kormány támogatását


  • Az Urban Air Port® által fejlesztett Air-One® olyan innovatív légikikötő és töltőközpont, amely az elkövetkező években a városok közötti utas- és áruforgalomban szerephez jutó, elektromos hajtású, függőleges fel- és leszállásra képes (eVTOL) légi járműveket – pl. légitaxikat és autonóm áruszállító drónokat – szolgálja ki.
  • A Hyundai Motor Group, a Coventry városi tanács, valamint az Egyesült Királyság kormánya együttműködésre lépett az Urban Air Port®-tal, hogy a világ első Air One® létesítményének megvalósításával szemléltessék a városi légi közlekedésben rejlő lehetőségeket, az Egyesült Királyságban éppúgy, mint szerte a világon.
  • Az Urban Air Port® mérsékli a forgalmi dugókat, csökkenti a légszennyezés mértékét, és hozzájárul a zéró szénkibocsátású jövő megvalósításához. A megoldás teljes körűen integrálható közúti elektromos járművekkel, illetve fenntartható közösségi közlekedési rendszerekkel.
  • A vállalat a kiemelkedő globális kereslethez igazodva a következő öt év leforgása alatt több mint 200, zéró károsanyag-kibocsátású központ telepítését tervezi világszerte.


Az Air-One® platform Coventry belvárosában, egy Hyundai Motor Group eVTOL légi járművel (koncepcionális ábrázolás.) Image Copyright © Urban Air Port Ltd. Minden jog fenntartva.LONDON, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG — A mai napon az Urban Air Port® vállalat Air-One® rendszere megnyerte azt az Egyesült Királyság kormányzata által kiírt Future Flight Challenge pályázatot, amelynek célja megvalósítani az új generációs elektromos és autonóm légi járművek használatát lehetővé tevő légi közlekedési infrastruktúrát és rendszereket. Az Air-One® a világ első, teljes mértékben üzemkész központja, amely az elektromos hajtású, függőleges fel- és leszállásra képes (eVTOL) légi járműveket – pl. légitaxikat és áruszállító drónokat – szolgálja ki, és amelynek első példányát még az idén üzembe állítják Coventry városában.

Az Urban Air Port® a jövőbeli légi közlekedést kiszolgáló, teljesen autonóm, innovatív, zéró károsanyag-kibocsátású infrastruktúrát fejleszt. A vállalat ambiciózus projektje, az ipar, valamint az állami és közszféra összefogásával megvalósuló Air-One® program azt szemlélteti, hogyan lehet kiaknázni a fenntartható városi légi közlekedésben rejlő potenciált, és ezen keresztül enyhíteni a forgalmi dugókat, csökkenteni a légszennyezést, és mindenre kiterjedően csökkenteni a közlekedés szénlábnyomát, ugyanakkor fennakadásoktól mentes utas- és áruszállítási megoldást biztosítani.

A NASA előrejelzései szerint a városi légiközlekedési szektor csak az Egyesült Államokban akár 500 milliárd dolláros piaccá fejlődhet már rövid távon. A szervezet azt is kifejtette, hogy a piac növekedésének egyik elsődleges akadálya a megfelelő infrastruktúra hiánya1 – az Urban Air Port® pontosan ennek a problémának a megoldására jött létre.

A Hyundai Motor Group városi légiközlekedési részlege a vadonatúj szektor globális fejlődését elősegítendő az Urban Air Port® vállalatot választotta elsődleges infrastrukturális partneréül. A dél-koreai vállalat saját fejlesztésű eVTOL légi jármű megvalósítását tervezi, és támogatja a széles körű városi légiközlekedési ökoszisztéma kialakítását. A Hyundai Motor Group 2028-ra kereskedelmi forgalomba kívánja hozni saját légijárművét; az Air-One® fejlesztéséhez ezen célkitűzéshez kapcsolódóan nyújt támogatást.

„Az autóknak utakra van szüksége, a vonatoknak sínekre, a légi járműveknek repülőterekre. Az Urban Air Port ugyanígy alapfeltétele az eVTOL járművek üzemeltetésének.” – mondta Ricky Sandhu, az Urban Air Port® alapítója és elnök-vezérigazgatója. „A világ első kereskedelmi repülőjárata több mint száz évvel ezelőtt szállt fel, megteremtve modern világunkat, amelyben minden mindennel összeköttetésben áll. Az Urban Air Port® tökéletesebb kapcsolatot teremt városaink között, javítja a termelékenységet, és hozzájárul ahhoz, hogy az Egyesült Királyság vezető szerepre tegyen szert a vadonatúj, környezetbarát globális gazdaság megteremtésében.”

“Egykor úgy tekintettünk a repülő autókra, mint a szárnyaló képzelet teremtményeire. Az Air-One® mindenki számára elhozza a tiszta városi légi közlekedést, és megteremti a károsanyag-kibocsátástól mentes mobilitás új, magasba emelkedő világát."

„A Hyundai eVTOL programjának megvalósulásában kulcsfontosságú szerephez jut a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése.” - mondta Pamela Cohn, a Hyundai Motor Group Urban Air Mobility részlegének ügyvezető igazgatója. „Az Air-One® olyan különleges projekt, amely jóvoltából vezető szerepet játszhatunk a jövőbeli mobilitás robusztus, megfizethető, intermodális infrastrukturális hálózatának megteremtésében. Nagy örömünkre szolgál, hogy részt vehetünk ebben a nagy-britanniai együttműködésben, amelynek keretében olyan biztonságos megfizethető, emberközpontú mobilitási megoldásokat valósíthatunk meg, amelyek új lehetőségeket nyitnak meg az egész társadalom előtt.”

Az Urban Air Port® 60 százalékkal kevesebb helyet foglal el, mint egy hagyományos helikopter leszállóhely, amely koncepcióját tekintve a legközelebb áll az új fejlesztéshez. Az innovatív felépítésnek köszönhetően egy-egy állomás telepítése mindössze néhány napot vesz igénybe, nettó szénkibocsátása nulla, ráadásul az energiahálózatoktól teljesen függetlenül üzemeltethető, azaz nem feltétlenül van szüksége megfelelő hálózati csatlakozásra.

Az Urban Air Port® integrált módon igyekszik megoldást biztosítani a nagyvárosok szénmentesítésére. Kialakítása révén bármilyen eVTOL légi jármű fogadására alkalmas, és elektromos járművek, buszok vagy robogók központi kiszolgáló egységeként képes támogatni a fenntartható közlekedés más módozatait. Az Urban Air Port® könnyen átszállítható alternatív helyszínekre, igazodva a légi mobilitási piac fejlődéséhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fogadóegység katasztrófavédelmi vagy -elhárítási feladatok végrehajtására is ideális megoldást kínál. Az Urban Air Port® ideális a segélycsomagok, felszerelések vagy akár emberek összegyűjtését és célba juttatását végző drónok vagy egyéb eVTOL járművek villámgyors útnak indítására.

„Az Urban Air Port® forradalmasíthatja a világ városainak közlekedését.” – mondta Gary Cutts, a brit kutatási és innovációs szervezet, az UK Research and Innovation által útjára bocsátott Future Flight Challenge program igazgatója. „Szorosabb kapcsolatot építhet ki közöttük, tisztábbá teheti közlekedésüket, és felgyorsíthatja a környezetbarát gazdasági talpra állást. A projekt hamisítatlanul innovatív jellegénél fogva a Future Flight Challenge alap célját és lényegét testesíti meg, és hozzásegíti az Egyesült Királyságot ahhoz, hogy az elektromos városi légi közlekedés úttörőjévé váljon.”

A vállalat a következő öt év során több mint 200 platformot készít gyártani, hogy kielégítse a globális keresletet. Számos város jelezte már, az Egyesült Királyságban és annak határain túl egyaránt, hogy örömmel létesítenének Urban Air Port® légi kikötőt. Miután biztosította az Air-One® megvalósításához szükséges anyagi forrásokat, az Urban Air Port® most potenciális befektetőkkel folytat tárgyalásokat, hogy megteremtse a gyors piaci bevezetés és a nemzetközi növekedés feltételeit.COVENTRY: A VILLAMOSÍTÁS KÖZPONTJA

Az Urban Air Port® több okból választotta Coventry-t első platformja helyszínéül. Egyrészt a város az Egyesült Királyság szívében, kulcsfontosságú pozícióban fekszik, másrészt hagyományos autó- és légi ipari központnak számít, amely rendelkezik a jövő gyártóiparát kiszolgáló szakemberekkel és szakismerettel. A város különleges fekvésének köszönhetően négy órán belül könnyedén elérhető innen az ország szinte bármely pontja. 2020 decemberében Coventry-t megválasztották az elektromos autózásra leginkább alkalmas brit városnak. A város 2021-ben az ország kulturális fővárosa; az Air-One®-t az ehhez kapcsolódó ünnepségek keretében leplezik le még az idén, majd fontos szerepet szánnak neki a 2022-es Nemzetközösségi játékok alkalmával is2.

„Városunk már most is aktívan hozzájárul az elektromos közlekedés jövőjének a kialakításához.”mondta Jim O’Boyle tanácsos, a Coventry városi tanács foglalkoztatásért és szabadidős tevékenységekért felelős tagja. „Ez a mostani, úttörő jelentőségű projekt újfent az új technológiák élvonalába emeli Coventry-t, rávilágítva, hogy a városi tanács különböző helyi szervezetekkel szorosan együttműködve hogyan teremti meg egy jobb, zöldebb jövő feltételeit.”

Az Urban Air Port® és kutató partnerei a Coventry egyetemen arra törekednek, hogy a nagyközönség minél jobban megértse és elfogadja az új technológiát – ami elengedhetetlen annak hosszú távú sikeréhez. Ennek érdekében a Coventry-ben felállítandó Air-One® platformon élő bemutatókat tartanak majd, a légi járművek távoli irányításától kezdve a töltés/tankolás folyamatán át az áruk berakodásáig és az utasok beszállásáig. Az autonóm és pilóta által vezetett eVTOL légi járművek három alapvető piaci szegmenst fognak kiszolgálni: ezek a légitaxi szolgáltatások, az autonóm logisztikai feladatok, valamint a katasztrófa és vészhelyzet-kezelés.

Az Egyesült Királyságban a drónok fejlesztésével és gyártásával, valamint légi szállítmányozással foglalkozó, piacvezető vállalat, a Malloy Aeronautics lesz a Urban Air Port® drón-partnere. A vállalat az Air-One® platformon mutatja be nagyméretű áruszállító drónjait.

„Alapvető célkitűzésünk, hogy városi környezetben megvalósítsuk az önvezető légi szállítmányozást, és azt harmonizáljuk a kellően rugalmas és alkalmazkodóképes, intelligens operációs rendszereket alkalmazó, ultramodern innovációt képviselő kiszolgáló infrastruktúrával.”mondta Oriol Badia, a Malloy Aeronautics vezérigazgatója. „Az Air-One® a jövő változatos közlekedési igényeit képes kielégíteni, a katasztrófavédelemtől kezdve a brit fogyasztó alapvető, mindennapi árucikkekkel való kiszolgálásáig. A Malloy és az Urban Air Port® közötti, erős együttműködés különösen izgalmas lehetőségeket teremt, egyetlen, kulcsra kész termékben egyesítve a kiváló használhatóságot és a megbízható működőképességet.”

Az Urban Air Port® 1,2 millió angol fontos támogatást nyert el a UK Research and Innovation által szervezett Future Flight Challenge program keretében. A program anyagi fedezetét az Industrial Strategy Challenge Alap 125 millió fontos támogatása biztosítja, a várakozások szerint ehhez akár 175 millió font értékben járulhatnak hozzá az iparági szereplők.